Actueel
Actuele ontwikkelingen en publicaties op het gebied van dementie:
Leidraad voor uitvoering van de Zorgstandaard Dementie 2020
In september hebben Henk Nies, Marcel Canoy en Karin Lieber de opdracht gekregen om een implementatieplan voor de Zorgstandaard dementie te maken. Gisteren hebben we helemaal conform de opdracht de Leidraad voor implementatie ontvangen. Met veel genoegen delen we deze Leidraad met jullie waaraan jullie overigens zelf ook flink hebben meegewerkt de afgelopen weken in (online) interviews en bijeenkomsten. Wij zijn erg blij met de Leidraad en willen er graag mee aan de slag.
Regionale dementie netwerken krijgen hiermee een impuls om aan de slag te gaan met de zorgstandaard. De herziene Zorgstandaard Dementie is een kwaliteitsstandaard die vanaf 14 april 2020 van kracht is. Dat was een belangrijke stap om te zorgen dat mensen met dementie zorg en ondersteuning krijgen die hen het beste in hun leven steunt. Met die stap zijn we er nog niet. Er is nog veel te doen om te zorgen dat alle mensen met dementie die steun in hun dagelijkse leven ook daadwerkelijk ervaren. De Leidraad geeft regionale en landelijke professionals en bestuurders handvatten hoe de zorgstandaard in te voeren of verder te brengen in hun werkgebied. Gelukkig zijn er op allerlei plaatsen in het land al goede praktijken ontwikkeld waar we van kunnen leren. We zien dat goede zorg en ondersteuning voor mensen met dementie uitdagend maar haalbaar is. Maar we zijn er nog lang niet.
De kern van de Leidraad bestaat uit een serie actiepunten voor regionale professionals en bestuurders, als ook actiepunten voor landelijke partijen die de regio’s ondersteunen. Het motto van Nies, Canoy en Lieber is ‘vrijheid zonder vrijblijvendheid’. De vrijheid doet recht aan verschillen in voorkeuren, historie en doelgroepen tussen de regio’s. Maar vrijheid mag niet leiden tot vrijblijvendheid. De standaard is er immers niet voor niets.
De komende weken zullen Dementienetwerk Nederland, Zorgverzekeraars Nederland en Alzheimer Nederland dan ook in overleg met VWS als kwartiermakers de voorbereidingen starten voor de implementatie: de inrichting van het operationeel overleg. Want we willen samen snel aan de slag. Dit betekent dat we tijd gaan investeren in het toepassen van de Zorgstandaard door het in de praktijk brengen van de actiepunten uit het plan. Dat doen we omdat we vast overtuigd zijn dat dit uiteindelijk niet alleen betere ondersteuning en zorg oplevert voor mensen met dementie en hun mantelzorgers maar dat betere samenwerking ook iedereen tijd scheelt.
Van alle collega’s en ondertekenaars van de zorgstandaard dementie vragen we om de leidraad in de eigen organisatie onder de aandacht te brengen en te bevorderen dat volgens de zorgstandaard gewerkt gaat worden.
Veel succes!
Klik hier voor de Leidraad voor uitvoering van de Zorgstandaard Dementie 2020
- Alzheimer Nederland heeft drie focusbrieven gemaakt: Focusbrief gemeenten, Focusbrief Zorgverzekeraar, Focusbrief Zorgkantoor. Daarnaast is de Mantelzorg Monitor gepubliceerd: de Rapportage en de Infographic.
- Het ministerie van VWS heeft op 21 september drie documenten gepubliceerd die gaan over de Nationale Dementiestrategie 2021 – 2030. Het zijn de evaluatie van het Deltaplan Dementie, een brief van de minister over en de uitwerking van de Nationale Dementiestrategie.
- Er is een nieuwe website waar je de Kennisdossiers die bij de nieuwe Zorgstandaard Dementie horen vindt, gelanceerd: zorgstandaarddementie.nl
- Er zijn drie nieuwe landelijke factsheets uit het Register beschikbaar: Huisartsenzorg en Maatschappelijke ondersteuning vanuit de Wmo en Medicatie, polyfarmacy en psychofarmaca
- Als er problemen zijn bij het organiseren van de lokale infrastructuur van de Wet Zorg & Dwang, dan kun je terecht bij het het Coördinerend Team Wet Zorg & Dwang
- Er is derde editie van de leergang Regie in regionale zorgnetwerken aan de Erasmus Universiteit; voor onder andere ketenregisseurs
- Alzheimer Nederland en DNN hebben gezamenlijk brieven gestuurd naar bijna alle zorgverzekeraars omdat ze in hun inkoopvoorwaarden afwijken van de nieuwe Zorgstandaard Dementie. Lees de brieven hier: Menzis, VGZ, CZ, De Friesland, Zorg & Zekerheid en DSW; dit is de bijbehorende bijlage.
- Er zijn weer twee factsheets uit het Landelijk Register Dementie beschikbaar: Langdurige zorg en Ziekenhuisopnames.
- De nieuwe Zorgstandaard dementie en de Publieksversie zijn beschikbaar. Lees hier alleen de 25 aanbevelingen.
- Drie documenten die helpen bij de coronacrisis: verwachte knelpunten, triage voor casemanagement dementie in crisis en het testen van zorgmedewerkers
- De pilot Landelijk Register Dementiezorg en ondersteuning heeft een eerste Factsheet met achtergrondcijfers over dementie uitgegeven. Er volgen nog vijf andere factsheets.
- De brief van minister Hugo de Jonge over het casemanagement dementie aan de Tweede kamer (februari 2020)
- Gemeenten kunnen ondersteuning aanvragen bij het landelijk Ondersteuningsteam Wonen en Zorg (OWZ) Lees deze folder hierover.
- Hoe ervaren mensen met dementie en hun naasten onderzoek en opname in het ziekenhuis? Een rapport van Alzheimer Nederland
- Vektis heeft een rapport gepubliceerd over Zorggebruik van mensen met dementie in beeld en de Publieksversie ervan.
- Een interessante subsidieregeling voor netwerken rondom ouderen.
- Het Netwerk Dementie Noord-Holland Noord ontwikkelde het boekje Spreken over Vergeten, dat helpt na te denken over wat mensen met dementie help na te denken over wat ze belangrijk vinden
- In de periode november 2017 – augustus 2018 hebben tien masterstudenten van de Rotterdamse EUR-opleiding Master Health Care Management (Zorgmanagement) hun scriptie-onderzoek uitgevoerd in de Nederlandse dementiezorg. Lees hier hun scripties!
- Inkoopbeleid Zorgverzekeraars 2019: een overzicht over casemanagement dementie in de documenten zorginkoop 2019